Ενοχικό Σύνδρομο

 


Ενοχικό Σύνδρομο: Αιτίες και αντιμετώπιση

 

Με τα χρόνια να περνάνε, τη ζωή να κυλάει σε ξέφρενους ρυθμούς και τους εαυτούς μας να φθείρονται, είναι απόλυτα λογικό να έρχονται στιγμές στις οποίες αναρωτιόμαστε αν κάνουμε σωστά αυτό που έχουμε αναλάβει στην καθημερινότητα, αν ήμαστε ΟΚ στους ρόλους της ζωής μας, ως σύζυγοι/σύντροφοι, μητέρες, εργαζόμενες ακόμα και ως φίλες.

 

 Πολλές φορές λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, σκεπτόμενοι τους άλλους, σε ότι αφορά την ευχαρίστηση τους αλλά και τη γνώμη που έχουν για το άτομό μας. Κάπου εκεί φυσικά εμφανίζεται το σύνδρομο της ενοχής, όπου δεν μπορούμε να πούμε "όχι" σε κανέναν και θέτουμε ως προτεραιότητα τα "θέλω" των άλλων και όχι τα δικά μας.

 

 Τι μπορεί όμως να κρύβεται πίσω από όλη αυτή την συμπεριφορά;

 

Η απάντηση έγκειται στο ότι υπάρχει ένα ψυχικό βάρος, έντονος θυμός και άγχος. Σαν αποτέλεσμα, το πρόσωπο που βιώνει ενοχικό σύνδρομο, νιώθει μια ψυχολογική κούραση, υπερφορτώνει το πρόγραμμα του με πολλές υποχρεώσεις, τον/την ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων και βρίσκεται σε μια διαρκή αγωνία. Οι έντονες τύψεις αποτελούν ένα ακόμα χαρακτηριστικό του φαινομένου "σύνδρομο ενοχής". 

 

Ένα από τα πρώτα βήματα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την "ενοχή" του κάποιος, είναι να προσπαθήσει να αντιληφθεί ποιος τελικά περιμένει περισσότερα από τον ίδιο;

 

 Ο ίδιος ο άνθρωπος από τον εαυτό του ή ο κοινωνικός του περίγυρος; Καμιά φορά δηλαδή πιέζουμε χωρίς λόγο παραπάνω τον εαυτό μας και για αυτό θεωρούμε ότι οι γύρω μας αναμένουν παραπάνω από εμάς, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Επίσης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης όπως συμβαίνει με όλες τις δυσκολίες, απαιτείται υπομονή, επιμονή και εξάσκηση. Ένα ακόμα χρήσιμο τέχνασμα έτσι ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι ενοχές είναι να αλλάξουμε την "γλώσσα" και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, αντί να πούμε "θα μπορούσα να είχα κάνει" ας πούμε "αυτό έκανα"¨, έτσι ώστε η χροιά σε ότι πούμε να βγάλει μια θετικότητα. Ανασυγκροτηθείτε γνωστικά, δηλαδή σταματήστε να σκέφτεστε τις αδυναμίες σας και επικεντρωθείτε στην δύναμη και την επιμονή σας σε ότι αφορά όλα αυτά που μπορείτε να καταφέρετε

 

Κλείνοντας, είναι αρκετά σημαντικό να τονίσω το γεγονός ότι πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως στη ζωή κανείς και τίποτα δεν είναι τέλειο και αψεγάδιαστο, ούτε καν η ίδια η ζωή. Είναι στο χέρι του καθενός να οριοθετήσει τις αντοχές, τις δυνάμεις του αλλά και να βάλει σε προτεραιότητα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

 

Φωτεινή Καμπουρίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τηλ: 6947 879862

Email: fkambouridou@gmail.com

Instagram: kambouridou.fotini

Facebook page: Καμπουρίδου Φωτεινή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι να γίνω όταν μεγαλώσω...

Keep calm and seize the Christmas Spirit!