Τι να γίνω όταν μεγαλώσω...

 



«Τι να γίνω όταν μεγαλώσω»

 

«Μαμά όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μπαλαρίνα» ή «Μαμά θέλω να γίνω πυροσβέστης». Πόσες φορές οι γονείς έχουν ακούσει αυτά τα λόγια από τα μικρά στοματάκια των παιδιών τους. Πολλές! Και άλλες τόσες όσο περνάνε τα χρόνια και το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει, έχει αλλάξει γνώμη, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Είναι όμως τελικά εύκολο όταν έρθει η κατάλληλη ηλικία να ψάξει, να επιλέξει και στο τέλος να πάρει την σωστή απόφαση σχετικά με το επαγγελματικό του μέλλον; Με την σωστή καθοδήγηση και συμβουλή από τους γονείς ή/και τους καθηγητές , σίγουρα ο δρόμος προς την επαγγελματική σταδιοδρομία γίνεται πιο βατός. Φυσικά είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι σε όλο αυτό το «ταξίδι» που λέγεται επαγγελματικό μέλλον, γονείς, παιδιά αλλά και οι λοιποί από το σχολικό περιβάλλον, χρειάζεται να είναι συνοδοιπόροι.

Συνήθως οι επαγγελματικές επιλογές και αποφάσεις μας βασίζονται στα ενδιαφέροντα μας, στις δεξιότητες που πιθανόν να έχουμε αναπτύξει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά βασίζονται επίσης και στα διάφορα ερεθίσματα στα οποία έχουμε εκτεθεί από μικρή ηλικία ακόμα. Είναι εύκολο να πούμε το τι μας αρέσει στη θεωρία μη γνωρίζοντας όμως στην πράξη, πως θα ήταν η καθημερινότητα σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Για αυτόν τον λόγο η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση για τα επαγγέλματα του ενδιαφέροντος μας είναι μεγάλης σημασίας. Άλλη μια τάση που επικρατεί σε ότι αφορά τη νεολαία είναι να διαλέγει επαγγέλματα που κατά τη δική της άποψη θεωρούνται στην μόδα. Άλλοι ακολουθούν ένα επάγγελμα σκεπτόμενοι μόνο την οικονομική ευχέρεια. Αυτές οι πρακτικές όμως έχουν ως συνέπεια το μπέρδεμα και την αμφιβολία και έτσι και οι γονείς αλλά και τα παιδιά ξεχνάνε πόσο σημαντικό είναι να είναι κάποιος ευτυχισμένος στη δουλειά του, να νιώθει γεμάτος αλλά και ικανοποιημένος στο τέλος της ημέρας. Σαν αποτέλεσμα η ανάγκη για επιπλέον βοήθεια στο κομμάτι του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι απαραίτητη.

Ας δούμε όμως στην πράξη τι είναι ακριβώς ο λεγόμενος Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

 Αρχικά είναι πολύ πιθανόν κατά την έναρξη της σχολικής ζωής στο Γυμνάσιο να υπάρχουν συγκεχυμένες σκέψεις και ιδέες για το επάγγελμα που ο έφηβος θα ακολουθήσει στην πορεία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει κυρίως γιατί οι γονείς «επηρεάζουν» το παιδί έτσι ώστε να «συνεχίσει» το δικό τους επάγγελμα. Σαν αποτέλεσμα το παιδί μπερδεύεται και δεν είναι σε θέση να δει καθαρά τι πραγματικά τον/την ενδιαφέρει, σε τι έχει κλίση και τι θα ταίριαζε στην προσωπικότητα του. Εδώ λοιπόν έρχεται ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού για να συνδράμει, να κατευθύνει και να συμβουλέψει τον κάθε υποψήφιο, έτσι ώστε να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή επιλογή βασιζόμενος στα ενδιαφέροντα, στις ικανότητες αλλά και στην προσωπικότητα του. Μέσα λοιπόν από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών γενικών γνώσεων, οι οποίες εξετάζουν και λαμβάνουν υπόψιν όλα τα παραπάνω στοιχεία στα οποία αναφέρθηκα, προτείνονται τα επικρατέστερα επαγγέλματα για την αρχή μιας πετυχημένης αλλά και ισορροπημένης επαγγελματικής ζωής. Ουσιαστικά ο ρόλος ενός ειδικού λειτουργεί συμπληρωματικά στην προσπάθεια όλων των υπολοίπων σε ότι αφορά την επιλογή επαγγέλματος.

Θα τα καταφέρω αν κάνω αυτή την δουλειά;”, “Μου αρέσει;”, “Θα είμαι οικονομικά εξασφαλισμένος;”.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη καθώς χιλιάδες σκέψεις τριγυρνάνε στο μυαλό. «Θα τα καταφέρω αν κάνω αυτή την δουλειά;”, “Μου αρέσει;”, “Θα είμαι οικονομικά εξασφαλισμένος;”. Όλες αυτές οι αξίες καλώς ή κακώς συναντώνται στην κοινωνία μας και είναι πολλές οι φορές που μπλοκάρουν την εξέλιξη οποιουδήποτε στον εργασιακό χώρο.

Γονείς και παιδιά είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι η επιλογή επαγγέλματος μπορεί να φαντάζει σαν ένα δύσβατο μονοπάτι αλλά με την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη θα οδηγηθείτε στο πιο όμορφο και «μακρύ» δρόμο της ζωής σας. Ο περισσότερος χρόνος της καθημερινότητας μας αφιερώνεται στο επάγγελμα μας, ας τον απολαύσουμε!

 

Φωτεινή Καμπουρίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τηλ:  6947 879862

Email: fkambouridou@gmail.com

Instagram: kambouridou.fotini

Facebook page: Καμπουρίδου Φωτεινή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εφηβεία και επαγγελματική αποκατάσταση

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι