Φοβίες: Είδη και τρόποι αντιμετώπισης


Φοβίες: Είδη και τρόποι αντιμετώπισης



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο όταν έρχεστε αντιμέτωποι με κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις νιώθετε πανικό και βιώνετε ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα εφίδρωση ή μούδιασμα των άκρων?

Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί πιθανότατα υποφέρετε από κάποια φοβία. 

Τι είναι λοιπόν οι φοβίες? Οι φοβίες είναι επαναλαμβανόμενοι και επίμονοι φόβοι γύρω από κάποιες καταστάσεις ή γύρω από συγκεκριμένα αντικείμενα. 
Υπάρχουν λοιπόν οι ειδικές φοβίες και οι κοινωνικές φοβίες. 
Στην κατηγορία με τις ειδικές φοβίες συγκαταλέγονται φοβίες σε ζώα (π.χ. φίδια), σε αεροπλάνα ή ακόμα φοβίες σε κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία). 
Η κοινωνική φοβία σχετίζεται με το άγχος και την αμηχανία που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κόσμο και χρειάζεται να "εκτεθούμε". Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος υποφέρει από κοινωνική φοβία θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση αν χρειαστεί να κάνει μια ομιλία μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν όρια ηλικίας, ούτε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα σε ότι αφορά τις φοβίες. Συνήθως όμως η εμφάνιση κάποιας φοβίας μπορεί να προέλθει έπειτα από κάποιο τραυματικό γεγονός. Το άγχος και ο πανικός που νιώθει κάποιος όταν έρχεται αντιμέτωπος με την φοβία του είναι τις περισσότερες φορές αρκετά έντονο και εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω ψυχολογικών συμπτωμάτων αλλά και σωματικών. 
Οποιαδήποτε είδους φοβία αρχίζει να εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα όταν πλέον επηρέαζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος έχει αγοραφοβία (ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη κοινωνικής φοβίας) δυσκολεύεται να κάνει απλά καθημερινά πράγματα όπως να πάει στην δουλειά του ή να βρέθει σε κάποιο δημόσιο χώρο γεμάτο με κόσμο. Φυσικά εφόσον χρειαστεί να αντιμετωπίσει το εξωτερικό περιβάλλον συνήθως θα ζητήσει βοήθεια από κάποιον στενό φίλο ή συγγενή για να το κάνει αυτό, έτσι ώστε να έχει άμεση βοήθεια σε περίπτωση που νιώσει πανικό. 
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι όσοι υποφέρουν από αγοραφοβία τείνουν να εντοπίζουν άμεσα την έξοδο κινδύνου με το που θα βρεθούν σε κάποιο πολυσύχναστο χώρο. Παρόλες τις δυσκολίες όμως που υπάρχουν γύρω από τις φοβίες, θα ήθελα να αναφέρω ότι με την κατάλληλη φαρμακευτική και συμβουλευτική βοήθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η καθημερινότητα. 
Χρήσιμες επίσης είναι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και η απόλυτη έκθεση στις φοβίες μας, βοηθάει στην αντιμετώπιση τους. 
Το πιο σημαντικό από όλα είναι η έγκαιρη διάγνωση της φοβίας έτσι ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η θεραπεία πριν το πρόβλημα γίνει πολύ έντονο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου