Ορθορεξία: Σύμμαχος ή εχθρός της καλής υγείας?


Ορθορεξία: Σύμμαχος ή εχθρός της καλής υγείας?



Σε ποιους απεύθυνεται
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν σε ίσο βαθμό την τάση για ορθορεξία. Οι πιο συχνές ηλικίες στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο είναι μεταξύ 30 και 40 ετών. Σε ότι αφορά τώρα τον σωματότυπο που έχουν οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με το «καλό» φαγητό αξίζει να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία είναι παχύσαρκοι και είναι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με το βάρος τους.

Γιατί αυτή η τάση είναι επικίνδυνη
Η ορθορεξία ενδέχεται να ξεκινήσει σαν μια προσπάθεια απώλειας βάρους μέσω υγεινής διατροφής αλλά καταλήγει σε ένα είδους εμμονής το οποίο βλάπτει την συνολική υγεία του ανθρώπου καθώς κάποιες φορές οι ορθορεκτικοί δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της σίτισης τους.

Πως καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει την εμμονή
Για να καταλάβουμε αν η τάση των αθρώπων προς το υγεινό φαγητό είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού ή αν καταλήγει σε εμμονή θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω.
1)   Όσο πιο ευάλωτος είναι κάποιος τόσο πιο εύκολα θα οδηγηθεί προς την εμμονή
2)   Κάποιος ο οποίος είναι γνώστης όλων των θερμίδων και των συντηρητικών που περιέχουν τα τρόφιμα είναι πιθανόν υποψήφιος για να παρουσιάσει έναρξη ορθορεξίας
3)   Όσοι έχουν ορθορεξία καταναλώνουν μόνο τρόφιμα για τα οποία γνωρίζουν την προέλευση τους
4)   Αποφέυγουν αυστηρά τα αναψυκτικά και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη
5)   Έχουν την συνήθεια να καταναλώνουν οτιδήποτε φυσικό

Αν αποφασίσουμε λοιπόν να υιοθετήσουμε έναν υγεινό τρόπο ζωής ας το κάνουμε χωρίς όμως να ξεφύγουμε από τα πλαίσια του φυσιολογικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου