Επαγγελματικός Προσανατολισμός


Επαγγελματικός Προσανατολισμός





Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί ένα εργαλείο της ψυχολογίας το οποίο έχει δημιουργηθεί από ένα συνδυασμό ψυχολογίας και στατιστικής (μαθηματικών) και είναι σταθμισμένο σύμφωνα με τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς εργασίας.


Αποτελείται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής γενικών γνώσεων και εξετάζει την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες- δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του ατόμου στο οποίο χορηγείται ένα test.


Η χορήγηση περιλαμβάνει δύο (2) συναντήσεις με τον Σύμβουλο. Στην πρώτη συνάντηση ο υποψήφιος κάνει το test μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ενώ στην συνάντηση που ακολουθεί γίνεται η παράδοση των αποτελεσμάτων από τον Σύμβουλο. (ποια είναι τα κατάλληλα επαγγέλματα).


Ο εκάστοτε υποψήφιος παραλαμβάνει ένα «προσωπικό» εγχειρίδιο στο οποίο βρίσκονται τα αποτελέσματα. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου, καθώς επίσης και σε σπουδαστές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ειδικότερα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, τα αποτελέσματα του test μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αξιόπιστα δεδομένα στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου μέσω ειδικού λογισμικού που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.


Επίσης, το test μπορεί να χορηγηθεί και σε ενήλικες οι οποίοι είναι υποψήφιοι για μια θέση εργασίας σε κάποια εταιρεία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, η ταξινόμηση των υποψηφίων στις διαθέσιμες θέσεις γίνετε σύμφωνα με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του καθενός (π.χ. ο υποψήφιος ο οποίος θα έχει κλίση στην διοίκηση θα είναι αποδοτικός εαν προσληφθεί σε αντίστοιχη θέση).


Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις στις οποίες κάποιος ενήλικας που εργάζεται, επιθυμεί να κάνει το test για να διαπιστώσει αν τελικά το αντίκειμενο εργασίας το οποίο ήδη έχει επιλέξει του ταιριάζει ή ίσως μπορεί να στραφεί και κάπου αλλού.


Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ένα εργαλείο βοηθητικό και κατευθυντικό για μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ζωή του καθενός: την ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου