Η επιστήμη της ψυχολογίας


Η επιστήμη της ψυχολογίας




 
 Η ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετάει τα συναισθήματα των ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τις καθημερινές καταστάσεις γύρω τους. 
Ανήκει στον τομέα των κοινωνικών επιστημών και τα τελευταία χρόνια υπάρχει όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την ψυχολογία, είτε ως επάγγελμα ή ακόμα και σαν μια ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους. 
Ο κλάδος της ψυχολογίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τον κλάδο της ιατρικής και πιο συγκεκριμένα με αυτόν της ψυχιατρικής. Ο όρος "ψυχολογία" είναι κάτι που το συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή καθώς όλες ή τουλάχιστον οι περισσότερες συμπεριφορές και αντιδράσεις μας κατά την διάρκεια της ημέρας είναι θέμα ψυχολογίας. 
Η ψυχολογία βέβαια επηρεάζεται από βιολογικούς παράγοντες και από κληρονομικούς. Σε όλη την διάρκεια της ζωής μας η ψυχολογία αλλάζει καθώς μεγαλώνοντας αποκτούμε διαφορετικά βιώματα. Αλλές φορές πάλι η ψυχολογία μας είναι "ανεβασμένη" ενώ υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι "δεν είμαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση". Τι σημαίνει όμως αυτό ακριβώς? 
Η κατάσταση της ψυχολογίας κατά κύριο λόγο επηρεάζεται από το σύνολο της ποιότητας της ζωής που έχουμε. Για παράδειγμα το να έχουμε μια ισορροπία στην ζωή μας σε ότι αφορά την κοινωνική, προσωπική αλλά και επαγγελματική μας πορεία, συνήθως συμβαδίζει με την καλή ψυχολογική μας κατάσταση. Φυσικά η ψυχολογία του καθενός μεταβάλλεται για διαφορετικούς υποκειμενικούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές όμως η ψυχολογική μας κατάσταση χειροτερεύει όταν ένα ή περισσότερα κομμάτια της ζωής μας επηρέαζονται αρνητικά. 
Θα ήταν καλό εδώ να αναφερθώ στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις σε ότι αφορά τον ρόλο του ψυχολόγου. Ένας ικανοποιητικός αριθμός των συνανθρώπων μας θεωρεί ότι η επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο σημαίνει ότι το άτομο που έχει ζητήσει βοήθεια αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς ή πάσχει από κάποια σημαντική διαταραχή. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει αυτή η αντίληψη στην χώρα μας καθώς υπάρχουν και ορισμένοι που κατανοούν την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο ως μια συμβουλευτική διαδικασία. 
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς στην ψυχολογία οι οποίοι μελετούν ξεχωριστά διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα υπάρχει η παιδοψυχολογία που περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά και τους εφήβους, ή ακόμα και η κλινική ψυχολογία που ασχολείται με πιο σοβαρά περιστατικά. Κατά την γνώμη μου η καλύτερη πρακτική άσκηση ψυχολογίας είναι αυτή που όλοι μας αντιμετωπίζουμε κάθε μερά. 
Η ίδια η ζωή που είναι απρόβλεπτη και αλλάζει την ψυχολογική μας κατάσταση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου