Νευρική Ανορεξία vs Βουλιμία


Νευρική Ανορεξία vs Βουλιμία



 
Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών έχουν την τάση να υποβάλλονται σε διαίτες, εξαντλητικές ορισμένες φορές, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Παρόλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και τα κιλά αρχίζουν να εξαφανίζονται ραγδαία. Τότε πλέον θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας ή της βουλιμίας έχει κάνει την εμφάνιση του. 

Η νευρική ανορεξία και η βουλιμία αποτελούν διαταραχές οι οποίες βλάπτουν τόσο την σωματική κατάσταση αλλά και την ψυχολογία του ατόμου που υποφέρει. Συνήθως περισσότερες γυναίκες αντιμετώπιζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άντρες. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που πάσχουν από τις συγκεκριμένες διαταραχές έχουν μια λανθασμένη και διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα τους και αναφέρουν απέχθεια ώς έναν βαθμό για το φαγητό. Η βασική διαφορά ανάμεσα στην νευρική ανορεξία και την βουλιμία, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση, το άτομο αποβάλλει κάθε είδους ανάγκη και επιθυμία για φαγητό ενώ στην δεύτερη περίπτωση το άτομο καταναλώνει ανέξελεγκτες ποσότητες φαγητού (υπερβαίνει την προτεινόμενη ημερήσια πρόληψη θερμίδων) και μετά αυθυποβάλλεται στο να αποβάλλει την τροφή που έχει καταναλώσει. 

Κάποια από τα σημαντικότερα επακόλουθα των διαταραχών αυτών είναι σοβαρά προβλήματα υγείας, υποθερμία, και διακοπή της έμμηνου ρύσης για τα κορίτσια. Ορισμένες φορές παρατηρούμε ότι όσοι υποφέρουν από τις παραπάνω διαταραχές, αντιμετωπίζουν και άλλου είδους προβλήματα με την ψυχολογική τους κατάσταση, όπως για παράδειγμα κατάθλιψη, άγχος ή ακόμα και κοινωνική απομόνωση. 

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας βασικός παράγοντας για τον οποίο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη έξαρση των φαινομένων αυτών είναι το "πλύσιμο εγκεφάλου" που πραγματοποιείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρουσιάζουν όμορφα αδύνατα κορίτσια και με διάφορους έμμεσους μηχανισμούς τείνουμε να πιστεύουμε ότι το αδύνατο σώμα είναι το τέλειο και το ιδανικό. 
Τις περισσότερες φορές ο περίγυρος των ατόμων που υποφέρουν από ανορεξία ή βουλιμία δεν αντιλαμβανέται άμεσα το πρόβλημα. Για αυτό τον λόγο το πιο σημαντικό από όλα είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να βρεθούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης για την κάθε περίπτωση η οποία φυσικά είναι ξεχωριστή. 

Η επίλυση του προβλήματος επιτυγχάνεται από συνδυασμό ιατρικής, ψυχολογικής και διατροφικής υποστήριξης. Συστήνεται προσοχή στον τρόπο που θέλει κάποιος να χάσει βάρος. 

Να μην ξεχνάτε να αποδέχεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας για αυτό που είναι και όχι για αυτό που κάποιοι άλλοι γύρω σας θα ήθελαν να είστε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου