Τι επάγγελμα να διαλέξω σήμερα

 

Τι επάγγελμα να διαλέξω σήμερα;

Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε το πιο “ταιριαστό” επάγγελμα για εσάς;



Η σωστή επιλογή επαγγέλματος αποτελεί αναμφισβήτητα το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην ζωή του καθενός. Παρόλο που υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί η επιλογή επαγγέλματος σωστή, στο τέλος η απόφαση είναι προσωπική υπόθεση.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το μοναδικό κριτήριο για να καταλήξουν στο να επιλέξουν την δουλειά που τους ταιριάζει είναι οι οικονομικές απολαβές αλλά και η νοοτροπία του να “συνεχιστεί” η παράδοση της οικογένειας. Για παράδειγμα ένας από τους δύο γονείς είναι γιατρός οπότε πολύ εύκολα το παιδί ή ακόμα και ο ίδιος ο γονέας να προτρέψει τον έφηβο προς αυτήν την επαγγελματική κατεύθυνση, θεωρώντας ότι θα είναι εύκολη η απορρόφηση λόγο γνωριμιών ή υπάρχοντος πελατολογίου.

Σε αυτό το σημείο είναι που όλο και πιο συχνά οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αλλά και νέοι μεγαλύτερης ηλικίας αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια από τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Μέσα από μια απλή και όχι χρονοβόρα διαδικασία, ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον υπολογιστή κατά την επίσκεψη του στον Σύμβουλο. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης των ερωτήσεων κυμαίνεται από 45’-60’. Μετά την διεκπεραίωση του τεστ και σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας από την χορήγηση πραγματοποιείται μια δεύτερη συνεδρία στην οποία δίδονται και αναλύονται τα αποτελέσματα.

Το λεγόμενο Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού προτείνει στον κάθε υποψήφιο μια σειρά επαγγελμάτων που του ταιριάζουν καλύτερα σύμφωνα με τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα αλλά και την προσωπικότητα του ως σύνολο. Εξετάζονται και οι τρεις παραπάνω παράγοντες καθώς είναι πολύ σημαντικό για την επιλογή επαγγέλματος να συνυπολογίζονται αυτοί. Μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον για ένα επάγγελμα αλλά να μην υπάρχει ικανότητα και ταύτιση της προσωπικότητας για να επιτύχεις σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, όσες ικανότητες και να έχει κάποιος σχετικές με το αντικείμενο της δουλειάς του, αν αυτό που κάνει δεν τον ενδιαφέρει, το πιο πιθανόν είναι να μην λαμβάνει ικανοποίηση και χαρά από αυτό που κάνει.

Η απόφαση επιλογής επαγγέλματος είναι προσωπική υπόθεση όμως ο Σύμβουλος λειτουργεί βοηθητικά και υποστηρικτικά και σας ανοίγει το δρόμο.

Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε το πιο “ταιριαστό” επάγγελμα για εσάς;



Φωτεινή Καμπουρίδου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Msc in Counseling Psychology



Κινητό τηλέφωνο: 6947 879862

Τσιμισκή 11| 54624| Θεσσαλονίκη

fkambouridou@gmail.com

fotinikambouridou.blogspot.com






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου