Ζήλεια και αδέρφια

Ζήλεια και αδέρφια - Ο ρόλος των γονέων


Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα το οποίο πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς με τον ερχομό ένος νέου μέλους στην οικογένεια είναι η συμπεριφορά και η ζήλια η οποία πιθανόν θα υπάρχει από την πλευρά του μεγαλύτερου παιδιού το οποίο μέχρι εκείνη την στιγμή είναι μοναχοπαίδι.

Για τους περισσότερους γονείς η ζήλια είναι ανεξήγητη και αρκετές φορές τείνουν να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για αυτήν, θεωρώντας ότι οι ίδιοι κάπου έχουν κάνει λάθος. Γενικότερα η ζήλια θεωρείται ένα αρνητικό και "κακό" συναίσθημα για το οποίο οι γονείς μαλώνουν συνήθως και επιπλήτουν το μεγαλύτερο παιδί.

Πρότου λοιπόν το άγχος αρχίσει να κυριεύει τους γονείς να αναφέρουμε ότι η ζήλια είναι ένα συναίσθημα σαν όλα τα άλλα, το οποίο ξεκινά πολύ νωρίς από την βρεφική ηλικία. Για αυτό τον λόγο θα ήταν θεμιτό να μην μπαίνουν αυστηρά όρια από τους γονείς στο μεγαλύτερο παιδί σε ότι αφορά το θέμα της ζήλιας, καθώς ενδέχεται το παιδί να νιώσει ότι του "ακυρώνουν" ένα από τα συναισθήματα του.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές έτσι ώστε η αλλαγή της ρουτίνας με τον ερχομό του νέου μέλους να είναι πιο ομαλή για όλη την οικογένεια.

- Αρχικά φροντίστε να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στο σπίτι (π.χ. αλλαγή δωματίου του μεγαλύτερου παιδιού) νωρίτερα από την γέννηση του δεύτερου παιδιού έτσι ώστε να μην υπάρχει σύνδεση του ενός γεγονότος με το άλλο.

-Κατά την έλευση του μωρού στο σπίτι, χαρίστε ένα μικρό δώρο στο μεγαλύτερο αδερφάκι λέγοντας ότι είναι δώρο από το μωρό. Έτσι το μεγαλύτερο παιδί θα νιώσει πιο άμεσα οικειότητα και όχι συναγωνισμό με το μωρό.

-Όταν αυτό είναι εφικτό δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες του μεγαλύτερου παιδιού καθώς με αυτό τον τρόπο το ίδιο θα νιώσει ότι δεν παραγκωνίζεται.

-Αποφύγετε την σύγκριση ανάμεσα στα παιδιά σας σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται  καθώς αυτό δημιουργεί μια ανεξήγητη "πληγή". Μην συγκρίνετε ποτέ τις δεξιότητες τους, την συμπεριφορά τους και τα ταλέντα τους. Να θυμάστε πάντα ότι το κάθε παιδί όπως και ο κάθε άνθρωπος είναι κάτι ξεχωριστό σε ότι αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του.


Κανένας δεν είναι τέλειος και ιδανικός. Παρόλα αυτά μέσα από την αγάπη και την κατανόηση η οικογένεια διορθώνει τα λάθη της και βρίσκει πάντα την ισορροπία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου