Επιστροφή των παιδιών στην καθημερινότητα μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές!

  Επιστροφή των παιδιών στην καθημερινότητα μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές

 


Η επιστροφή στην καθημερινότητα και η προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκαλεί συναισθήματα χαράς αλλά αγωνία και αναστάτωση ταυτόχρονα τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Η μετάβαση από το "χωρίς πρόγραμμα¨πρωινό ξύπνημα των διακοπών στο καθημερινό ξύπνημα μπορεί να φέρει μελαγχολία στα παιδιά.
 
Παρόλα αυτά όπως και τα περισσότερα γεγονότα στην ζωή που είτε προκαλούν θετικά είτε αρνητικά συναισθήματα έτσι και σε αυτή την περίοδο προσαρμοστικότητας υπάρχουν τρόποι να είναι ανώδυνη η επιστροφή και για τους μικρούς και για τους μεγάλους. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι που ήταν τόσο διαφορετικό λόγο της κατάστασης της πανδημίας όλοι το περίμεναν πως και πως και ο γυρισμός στην πόλη φαντάζει αγχωτικός.
 
Για να μπορέσετε κατάλληλα να γυρίσετε στην ρουτίνα παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές.
 
-Επιστρέψτε 1-2 μέρες νωρίτερα στο σπίτι καθώς αυτό σταδιακά προετοιμάζει όλα τα μέλη της οικογένειας για προσαρμογή ξανά στο σπίτι, στην καθημερινότητα ακόμα και στο ωράριο ύπνου. Από την μια πλευρά οι γονείς θα έχουν τον χρόνο να κάνουν όλα τα απαραίτητα με την ησυχία τους (πλύσιμο ρούχων, αγορά φαγητού από το σούπερ μάρκετ) και από την άλλη τα παιδιά θα βρουν ευκαιρία να εγκλιματιστούν ξανά στο δωμάτιο τους και να ασχοληθούν ενδεχομένως με τα παιχνίδια τους που τους είχαν λείψει στην διάρκεια των διακοπών.
 
-Προετοιμάστε μαζί με τα παιδιά σας (ακόμα και αν είναι σε μικρότερη ηλικία) τον χώρο τους έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς (αγορά βιβλίων, τσάντας, γραφικής ύλης κτλ).
 
-Συζητήστε μαζί τους για τις διακοπές, τι τους άρεσε και τι όχι και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά έτσι ώστε όλη η οικογένεια να έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τις διακοπές που τελειώνουν.
 
-Επίσης επιστρεφόντας νωρίτερα από τις διακοπές έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με τα παιδιά για πιθανές ανησυχίες που έχουν για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο (είτε είναι η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είτε αλλαγή βαθμίδας δημοτικό-γυμνάσιο κτλ).
 
-Σίγουρα για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας θα είναι χρήσιμο να ξεκινήσει η ρουτίνα ενός σταθερού προγράμματος ύπνου αρκετές μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο. Κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολα εφικτό να γίνει με την επιστροφή στην πόλη και όχι όσο το παιδί παραθερίζει ακόμα.
 
-Τέλος καθώς φέτος θα είναι ένας διαφορετικός χειμώνας για όλους εξηγήστε στα παιδιά τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στο σχολείο και προσπαθείστε να αφουγκραστείτε τις όποιες ανησυχίες έχουν έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα.
 
Καλή επιστροφή και καλό ξεκίνημα σε όλους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου