Παιδιά και καραντίνα

 



Παιδιά και καραντίνα:

Σεβόμαστε το χώρο τους ενώ παράλληλα θέτουμε τα όρια!



Με την δεύτερη περίοδο καραντίνας να έχει ήδη ξεκινήσει, οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται με ποιους τρόπους θα μπορέσουν να κρατήσουν ένα αρμονικό κλίμα καθημερινότητας μέσα στο σπίτι, καθώς πλέον όλη η οικογένεια περνά πολλές ώρες εντός οικίας.

Οι πιο σημαντικοί αλλά ταυτόχρονα και οι πιο αδικημένοι πρωταγωνιστές της σημερινής κατάστασης είναι τα παιδιά. Ανάλογα με την ηλικία τους, χρειάζεται οι γονείς να εξηγήσουν την νέα καθημερινότητα. Για παράδειγμα ότι τα μαθήματα τους θα τα παρακολουθούν από το σπίτι, ότι οι κοινωνικές συναναστροφές θα είναι ελάχιστες ως και ανύπαρκτες.

Παρόλα αυτά ενδεχομένως να υπάρξει μια σύγχυση στο μυαλό των παιδιών με όλους αυτούς τους περιορισμούς. Σκεφτείτε ότι με την “απομάκρυνση” του παιδιού από το σχολείο δια ζώσης, πιθανόν να σκεφτεί ότι υπάρχει παύση από το σχολείο αντίστοιχη με εκείνη των διακοπών. Οπότε είναι δύσκολο από την μία να συμπεριφέρεται σαν να πηγαίνει σχολείο ενώ το μάθημα γίνεται από το σπίτι και από την άλλη μπορεί να θεωρεί ότι το απόγευμα του είναι ελεύθερο χωρίς διάβασμα και υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα. Εδώ είναι απαραίτητη η επέμβαση του γονέα με ήπιο πάντα τρόπο. Από την μία είναι θεμιτό να επιτραπεί στο παιδί λίγη παραπάνω ελευθερία και χαλάρωση έτσι ώστε να είναι πιο ομαλή αυτή η αλλαγή (δεν πηγαίνω σχολείο), από την άλλη όμως είναι μια καλή ευκαιρία να μπουν όρια μέσα στην οικογένεια αλλά και στο ίδιο το παιδί.

Συμφωνήστε από κοινού με το παιδί ποια ώρα μέσα στην ημέρα θα ήταν καλό να έχει χρόνο για τον εαυτό του μακριά από καθήκοντα και υποχρεώσεις, με την προϋπόθεση ότι τις ώρες που θα παρακολουθεί το μάθημα θα υπάρχει συνέπεια και προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο αυτόματα το παιδί νιώθει ότι ο γονέας σέβεται την ανάγκη του για προσωπικό χρόνο και χώρο ενώ ταυτόχρονα έχουν τεθεί και τα όρια από την πλευρά του γονιού. Επίσης, μπορείτε να καθορίστε μέσα στην μέρα κάποιες ώρες που θα περνά όλη η οικογένεια μαζί δημιουργικό χρόνο, και τέλος μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού.

Αυτή η πρωτόγνωρη για όλους εμπειρία, ας γίνει εποικοδομητική και αποδοτική για όλα τα μέλη της οικογένειας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου