Αυτοεκτίμηση


 

Αυτό-εκτίμηση-Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Σκεφτείτε, γιατί άραγε δεν επιβραβεύετε τον εαυτό σας όταν χρειάζεται;



Η έννοια της αυτοεκτίμησης εξηγεί την πίστη που έχουμε στον εαυτό μας. Ότι δηλαδή μπορούμε αξιοποιώντας το θάρρος και τις δυνατότητες μας, να οδηγηθούμε στην επίτευξη των στόχων μας. Η αυτοεκτίμηση ορίζεται από την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και όχι από τις ικανότητες μας, ουσιαστικά είναι η ικανότητα να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας. Η αξία μας δεν κρίνεται δηλαδή από το αν έχουμε περισσότερες ή λιγότερες δυνατότητες και ικανότητες, αλλά από τον βαθμό στον οποίο τις αξιοποιούμε κατάλληλα.

Η δυνατή αυτοεκτίμηση αυτόματα οδηγεί σε ευτυχία και αγάπη προς τον εαυτό μας. Χαρακτηριστικές αρετές της αυτοεκτίμησης είναι το θάρρος, η συνέπεια, η επιμονή, η καλοσύνη και η δύναμη της θέλησης.

Προσπαθώντας να τονώσουμε την αυτοεκτίμηση μας ας θυμηθούμε ότι έχοντας αγάπη και εκτίμηση για τον εαυτό μας επέρχεται η γαλήνη της ψυχής, η ικανοποίηση, η ευτυχία και η ηρεμία. Σε αντίθετη περίπτωση όμως χαμηλής αυτοεκτίμησης ανθίζουν συναισθήματα δειλίας, αποτυχίας, φόβου και αδυναμίας.

Ας δούμε μερικά από τα πιο συχνά χαρακτηριστικά ενός ατόμου με χαμηλή αυτοεκτίμηση:

  • Άσχημες εμπειρίες που πιθανόν υπάρχουν από παιδική ηλικία

  • Υπερβολική ευαισθησία

  • Έντονη ανάγκη για επιβεβαίωση από τους άλλους

  • Ανασφάλεια

  • Φόβος

  • Τελειομανία

Μεγαλώνοντας και συνεπώς ωριμάζοντας, ο καθένας θα ήταν καλό να «μιλήσει» με τον εαυτό του. Αναγνωρίστε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σας αλλά και τα ελαττώματα σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε καταστάσεις και αναλογιστείτε αν σας έρχονται περισσότερα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα όταν θυμάστε κάτι που έχετε φέρει εις πέρας με τον δικό σας κόπο και αν για σας ήταν κάτι σημαντικό.

Σκεφτείτε, γιατί άραγε δεν επιβραβεύετε τον εαυτό σας όταν χρειάζεται;

Να θυμάστε να σας αγαπάτε για αυτό που είστε, το κάτι ξεχωριστό και μοναδικό, γιατί αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό: η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου ως μέλος σε μια τεράστια κοινωνία από διαφορετικούς ανθρώπους.

Είμαι δίπλα σας! Γράψτε μου!

Φωτεινή Καμπουρίδου, 6947 879862


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου