Έκφραση συναισθημάτων

 


Διστάζετε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας?

Τώρα είναι η στιγμή να πείτε όσα θέλετε και νιώθετε!

Βρείτε τα με τον εαυτό σας και τους άλλους

Η καθημερινότητα μας κατακλύζεται από διαφορετικά είδη συναισθημάτων όπως αγάπη, ευτυχία, θυμός, λύπη, άγχος, τα οποία άλλοτε μας δημιουργούν θετικές σκέψεις και άλλοτε αρνητικές. Παρόλα αυτά είναι απόλυτα υγιές, είτε μιλάμε για ενήλικες, είτε για εφήβους αλλά ακόμα και για παιδιά προσχολικής ηλικίας, να κατανοήσουμε την ανάγκη εκτόνωσης και έκφρασης των συναισθημάτων μας.

Η ψυχή μας ουσιαστικά βιώνει τις διαφορετικές καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας ανάλογα με το συναίσθημα που νιώθουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το συναίσθημα είναι κάτι προσωπικό και υποκειμενικό για τον καθένα. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι περνάνε μια ίδια κατάσταση, όπως το τέλος μιας σχέσης. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια σκέψεις όπως ο θυμός, η ματαίωση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η έλλειψη ελπίδας για οτιδήποτε θετικό από δω και πέρα. Στην αντίθετη πλευρά και σε μια πιο αισιόδοξη εκδοχή, το συναίσθημα θα είναι θετικό. Δηλαδή αναπτέρωση ηθικού, αυτό εκτίμησης και αυτοπεποίθησης και σιγουριά ότι θα έρθει το καλύτερο στην ζωή.

Ειδικά στη δεδομένη περίοδο λόγο του εγκλεισμού που όλοι βιώνουμε ξανά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πούμε σε κάποιους ανθρώπους όσα ακριβώς θέλουμε και νιώθουμε ή ακόμα και να τα «βρούμε» και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέσω αυτής της διαδικασίας έρχεται η λύτρωση της ψυχής μας και ένα ξεκαθάρισμα για ανθρώπους του οικογενειακού, του εργασιακού αλλά και του κοινωνικού περίγυρου.

Μη διστάζετε να πείτε σε κάποιον ότι ακριβώς νιώθετε γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο αν δεν ειπωθεί. Μάθετε στα παιδιά σας να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ηλικία τους.

Να θυμάστε: υγιής και καθαρή ψυχή σημαίνει ισορροπημένη καθημερινότητα σε όλες τις συναναστροφές μας!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου