Διαζύγιο και παιδιά
Διαζύγιο και παιδιά
Πώς το αντιμετωπίζω;
Δυστυχώς στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των διαζυγίων. Όσο ομαλό και να είναι ένα διαζύγιο δεν παύει να είναι δύσκολο. Ορισμένοι το ταυτίζουν σαν ένα «μικρό θάνατο», μια περίοδο πένθους δηλαδή.
Η απόφαση αλλά και η εξέλιξη ενός διαζυγίου μπορεί να γίνει περισσότερο επώδυνη και δύσκολη στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν παιδιά. Συνήθως οι πρώην σύζυγοι δείχνουν το χειρότερο τους εαυτό και βάζουν πάνω από όλα τον εγωισμό τους έχοντας σαν «πιόνια» τα ίδια τα παιδιά. Πολύ συχνά δηλαδή, το «μήλο της έριδος» για όλες τις διαφωνίες είναι το παιδί.
Πώς να μιλήσω στα παιδιά για το διαζύγιο;
Αρχικά, το καλύτερο που πρέπει να γίνει, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, είναι να ανακοινωθεί από κοινού το διαζύγιο στο παιδί, με απλά και όχι «βαριά» λόγια, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού και με το πόσα μπορεί να καταλάβει.
Στην πορεία καθώς το παιδί μεγαλώνει, πιθανόν θα ξεκινήσει να νιώθει υπεύθυνο για το χωρισμό. Τότε, είναι ζωτικής σημασίας, οι γονείς να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους , να συζητήσουν όλοι μαζί και να εξαλείψουν το αίσθημα ενοχής που νιώθει το παιδί. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να καταλάβουν ότι η οικογένεια υπάρχει, ακόμα και αν δεν υπάρχει πλέον η καθημερινότητα όπως την ήξεραν.
Ακούστε το παιδί σας
Ακούστε το παιδί, εντοπίστε αλλαγές στην συμπεριφορά του και ζητήστε την βοήθεια ειδικού αν θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας. Μέσα από ένα διαζύγιο τα παιδιά αισθάνονται ανασφάλεια, άγχος και φόβο ότι θα χάσουν έναν από τους δύο γονείς. Φροντίστε καθημερινά να τους δείχνετε την αγάπη σας και ακόμα και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, μην εναντιώσετε στα μάτια τους τον άλλο γονιό, δηλαδή αυτόν που δεν μένει μαζί τους καθημερινά.
Από εσάς εξαρτάται η θετική εξέλιξη
Ο βαθμός στον οποίο ένα παιδί θα βιώσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα ένα διαζύγιο εξαρτάται από τους γονείς. Με τη συμπεριφορά σας δώστε στο παιδί να καταλάβει τα θετικά ενός διαζυγίου (δεν υπάρχουν καυγάδες και φωνές στο σπίτι, άρα υπάρχει ηρεμία για όλα τα μέλη της οικογένειας). Μπορεί να έχετε χωρίσει αλλά ο κοινός στόχος είναι η αγάπη προς το παιδί και η συναισθηματική του ασφάλεια. Τι και αν είστε μακριά με τον/την πρώην σύζυγο; Μπορείτε και οι δύο ταυτόχρονα να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας προς όφελος του παιδιού γιατί το παιδί είναι ο συνδετικός κρίκος για πάντα!
Και μην ξεχνάτε: σκεφτόμαστε θετικά και πάντα βρίσκουμε τη λύση!
Είμαι δίπλα σας να συζητήσουμε είτε φυσικά, είτε διαδικτυακά.
Φωτεινή Καμπουρίδου
Τηλ: 6947 879862
Email: fkambouridou@gmail.com
Instagram: kambouridou.fotini
Fecebook page: Καμπουρίδου Φωτεινή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου