Κακοποίηση, σωματική και ψυχική βία

 


Κακοποίηση, σωματική και ψυχική βία

Στο άκουσμα της λέξης «βία» ο νους παράγει σκέψεις αλλά και εικόνες σκοτεινές, συνήθως γυναικών, σε απόγνωση και φοβισμένες. Η βία παραπέμπει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην στέρηση της ελευθερίας και στον εξαναγκασμό πραγματοποίησης άσχημων πράξεων.

Ακόμα και σήμερα δυστυχώς υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις ο διαχωρισμός μεταξύ του ισχυρού φύλου (άντρες) απέναντι στο αδύναμο φύλο (γυναίκες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά φαινόμενα βίας (σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, εργασιακή παρενόχληση βιασμός) σε γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικού status και εθνικότητας. Στην πλειοψηφία το θύμα δέχεται εκφοβισμό από τον θύτη με αποτέλεσμα δύσκολα να τολμάει να αποκαλύψει έστω και σε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο την κατάσταση που βιώνει. Έτσι μπορεί να περάσουν χρόνια ολόκληρα που το «μυστικό» παραμένει θαμμένο στην συνείδηση της γυναίκας η οποία έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Παρόλα αυτά η ίδια στιγματίζεται σε ότι αφορά τον ψυχισμό της αλλά και την ψυχική της υγεία και δεν είναι λίγες οι φορές που παύει να εμπιστεύεται όχι μόνο τον ίδιο της τον εαυτό αλλά και άλλους συντρόφους είτε σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο μελλοντικά.

Δεν είσαι μόνη! Βρες τη δύναμη να μιλήσεις!

Συναντώντας πλέον πολύ συχνά, περιστατικά γυναικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ο τρόπος για να βοηθηθούν είναι απλός μεν αλλά μεγάλης σημασίας παράλληλα. Αρχικά χρειάζεται να γίνει σαφές στο θύμα ότι δεν είναι μόνη σε όλο αυτό που αντιμετωπίζει και θα χρειαστεί να εμπιστευτεί τον θεραπευτή έτσι ώστε να είναι σε θέση να λάβει την βοήθεια. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό κατέχουν οι συγγενείς και φίλοι του θύματος, οι οποίοι πρέπει να είναι υποστηρικτικοί, υπομονετικοί και όχι επικριτικοί. Παρόλο που τα σωματικά τραύματα μπορεί να επουλωθούν σχετικά γρήγορα, η ψυχή θέλει χρόνο για να γιατρευτεί. Σε συνδυασμό λοιπόν με την επίσκεψη της κακοποιημένης γυναίκας σε έναν ειδικό αλλά και με την παρότρυνση της οικογένειας να μην αποσιωπηθεί η κατάσταση, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι πολύ θετικά.

Θυμήσου λοιπόν: “Δεν είσαι μόνη, δεν φταις εσύ για αυτό που συνέβη και μην κατηγορείς τον εαυτό σου».

Στηρίξου στην δύναμη της ψυχής σου και θα αγαπήσεις πάλι τον εαυτό σου αλλά και την ίδια την ζωή από την αρχή!


Φωτεινή Καμπουρίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Τσιμισκή 11, Τηλ: 6947 879862

Email: fkambouridou@gmail.com,Instagram: kambouridou.fotini, Facebook page: Καμπουρίδου Φωτεινή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι

Περί της Φωτεινής Καμπουρίδου