Εφηβεία και επαγγελματική αποκατάσταση

 


Εφηβεία και επαγγελματική αποκατάσταση

Τώρα είναι η σωστή στιγμή

Η περίοδος της εφηβείας είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, όπου το παιδί σταδιακά αρχίζει να νιώθει ανεξάρτητο και έχει την τάση να αυτονομείται. Παράλληλα τείνει να αναπτύσσει την δική του ταυτότητα και αναζητά την αποδοχή τόσο από το περιβάλλον του αλλά και τους συνομήλικους του.

Όσο και αν ακούγεται πρόωρο, τα χρόνια της εφηβείας είναι αυτά που θα καθορίσουν το επαγγελματικό μέλλον των νέων

Καθ' όλη την διάρκεια της εφηβείας, η ψυχοσύνθεση του παιδιού αλλάζει ως προς την ωριμότητα της σκέψης αλλά και των γεγονότων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει. Μία από τις πολλές αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει ο έφηβος σε αυτήν την ηλικία, αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση. Έτσι, με γνώμονα πάντα την συνδρομή των γονέων αλλά και με τα κατάλληλα εφόδια, ο έφηβος ξεκινά σταδιακά την πορεία του προς το "χτίσιμο" του επαγγελματικού του προφίλ.

Ο ρόλος του γονέα: σημαντικός αλλά όχι πιεστικός

Αρχικά από την Γ' γυμνασίου σε πρώτη φάση αλλά με αποκορύφωμα τις τάξεις της Α' και Β' λυκείου, ο μαθητής καλό θα είναι να έχει μια βασική εικόνα ενδιαφέροντος σε ότι αφορά το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει. Εξερευνώντας τα μαθήματα που διδάσκεται αλλά και λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του, σιγά σιγά μπορεί να κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο. Ο ρόλος του γονέα σε όλη αυτή την διαδικασία είναι εξίσου σημαντικός, καθώς χρειάζεται να είναι υποστηρικτικός και βοηθητικός σε τυχόν απορίες για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι κατευθυντήριος και πιεστικός στο να ακολουθήσει το παιδί το ίδιο επάγγελμα με τον γονέα εφόσον φυσικά το ίδιο το παιδί δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Tεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Ανακάλυψε τα ταλέντα σου

Συμπληρωματικά στην παραπάνω διαδικασία, ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού συμβουλεύει και προτείνει στον υποψήφιο μαθητή, συγκεκριμένα επαγγέλματα που του ταιριάζουν, κοιτώντας συνδυαστικά την προσωπικότητα, τις ικανότητες αλλά και τα ενδιαφέροντα του εφήβου. Η επιτυχία σε όλο αυτό, "κρύβεται" στα τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού τα οποία αναδεικνύουν την μοναδικότητα του κάθε παιδιού, καταλήγοντας στα πιο κατάλληλα επαγγέλματα για τον καθένα.

Μην ξεχνάμε όμως πόσο σημαντικό είναι ο ίδιος ο έφηβος να αποφασίσει  για το επαγγελματικό του μέλλον. Οι γονείς και ο Σύμβουλος λειτουργούν βοηθητικά και υποστηρικτικά στην απόφαση του. Η ερώτηση που θα του θέσουμε τελικά είναι: Τι λες; Είσαι έτοιμος να ορίσεις το μέλλον της επαγγελματικής σου καριέρας;

Φωτεινή Καμπουρίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Τσιμισκή 11, Τηλ: 6947 879862,fkambouridou@gmail.com, instagram: kambouridou. fotini, Facebook page: Καμπουρίδου Φωτεινή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημιουργώντας «γιορτινή» ατμόσφαιρα Αποκριάς για όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι