ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ… ΧΑΡΑ Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ;
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ… ΧΑΡΑ Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ;
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την άσχημη διάθεση που ίσως εμφανίσουμε τα Χριστούγεννα, γνωστή και ως «κατάθλιψη των γιορτών».
της Φωτεινής Καμπουρίδου
Ο Δεκέμβριος έκανε την εμφάνιση του μαζί με τα πρώτα κρύα και τις στολισμένες βιτρίνες. Επίσημα ήρθε ο μήνας των γιορτών και των Χριστουγέννων.
Τα συναισθήματα ποικίλα, καθώς διανύουμε δεύτερη χρονιά κατά την περίοδο των εορτών, υπό την «σκιά» του ιού.
Παρόλα αυτά ανεξαρτήτως της πανδημίας, υπάρχουν άνθρωποι που σε όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων εμφανίζουν άσχημη διάθεση, αυτό που ονομάζεται «κατάθλιψη των γιορτών».
Παρακάτω θα δούμε τα σημάδια αλλά και τους τρόπους διαχείρισης της συγκεκριμένης δυσάρεστης κατάστασης.
Αρχικά, αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι όλοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, έχουμε αναμνήσεις των γιορτών από τα παιδικά μας χρόνια, συνυφασμένες με στολίδια, παιχνίδια, δώρα, εποχιακές λιχουδιές και οικογενειακά τραπέζια. Με την πάροδο του χρόνου όμως και καθώς εξελισσόμαστε σε ενήλικες, οι εικόνες αυτές φθίνουν όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί στην θέση τους κυριαρχούν σκέψεις, αγωνίες και άγχη, τα οποία φυσικά δεν υπήρχαν κατά την παιδική περίοδο της ανεμελιάς. Έτσι, ακούγεται λογικό να μας «πιάνει» μια γλυκιά μελαγχολία και νοσταλγία, καθώς μεγαλώνοντας ίσως δεν μπορούμε να χαρούμε τα Χριστούγεννα όπως παλιά.
Ένας ακόμη καταλυτικός παράγοντας που πιθανόν να επηρεάσει την διάθεση μέσα στις γιορτές αφορά το γεγονός ότι η περίοδος των Χριστουγέννων ενδείκνυται για τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει αλλά και τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν, να προκύψει αλλαγή στην διάθεση ειδικά εάν υπήρχε κάποιο τραυματικό γεγονός που συνέβη στην χρονιά για την οποία «κοιτάμε» πίσω, σκεπτόμενοι τι θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα.
Παρόλα τα αρνητικά συναισθήματα όμως που μπορεί να προκύψουν μέσα στις γιορτές, ας μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει τρόπος να τα διαχειριστούμε ή και να τα εξαλείψουμε τελείως.
Αφεθείτε στη μαγεία των Χριστουγέννων και ενθαρρύνετε τους εαυτούς σας να «κλέψουν» λίγο από την αστερόσκονη των γιορτών. Εφόσον έχετε επαφή με παιδιά, παίξτε μαζί τους, δημιουργήστε μέσα στην κουζίνα και προσπαθήστε να δείτε μέσα από τα ματιά των παιδιών, το πως τα ίδια «βλέπουν» τα Χριστούγεννα.
Και να θυμάστε πάντα: Προσπαθώντας να δούμε το θετικό μέσα από κάτι αρνητικό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία.
Αυτές τις γιορτές νιώστε ευγνώμονες όσα έχετε και ανυπόμονοι για όσα θέλετε να έρθουν.
Η Φωτεινή Καμπουρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Τηλ: 6947 879862
Τσιμισκή 11| 54624| Θεσσαλονίκη
Email: fkambouridou@gmail.com
Instagram: kambouridou.fotini
Facebook page: Καμπουρίδου Φωτεινή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου